Opening Circuloco het circulaire paviljoen op de Floriade

De teams van Route Circulair en Buildings That Matter zetten zich afgelopen maanden in voor de realisatie van het paviljoen op de wereldtuinbouwtentoonstelling 2022

Tags Vergaderlocaties Events Duurzaamheid Circulariteit
Auteur
Afra Hendriks

Vandaag was het dan zover: de officiële opening van het circulaire paviljoen op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022!

Het team werkte nachtenlang door voor een inrichting van hergebruikte materialen. Van de brandblusser uit een gesloopt schoolgebouw tot de inboedel van de kunstopslag Rijksmuseum uit Lelystad. Het paviljoen bevat geen spijkers, geen toxische lijm én alles kan weer uit elkaar. In aanloop naar de opening waren er een paar tegenvallers in de bouw en planning, maar met vereende krachten van het bouwteam van Van Wijnen, Donkergroep met de interieurbeplanting en tuinaanleg, en Studio Wae als redder in nood met het leveren en leggen van circulaire tapijttegels, is het uiteindelijk goed gekomen.

Opening door wethouder Jan Hoek

Vandaag opende wethouder Jan Hoek van de Gemeente Almere de deuren van het bijzondere paviljoen. Het gebouw is één van de duurzaamste inzendingen van de Floriade: alle materialen komen van bouwplaatsen, restpartijen en uit gesloopte panden.

We hebben in en over het paviljoen wel 100 verhalen te vertellen. Waar materiaal vandaan komt. waarom het zo duurzaam is, welke overwegingen we hebben genomen… Om zoveel mogelijk van deze interessante en belangrijke informatie bij de bezoeker te krijgen, hebben we “museum-style” informatiebordjes in het paviljoen opgehangen, in Nederlands en Engels. Zo kunnen bezoekers de achtergrond lezen en ook met een QR-code naar onze website gaan voor meer info en bestelmogelijkheden. Olaf van Studio OOM heeft ons hier geweldig mee geholpen want het is ongelofelijk veel werkt geweest om al deze bordjes te maken/ontwerpen. Nachtwerk...
Jim van der Wardt

Het idee van het paviljoen

Het idee van het paviljoen werd 10 jaar geleden geboren in Almere, waar we als Powered by Meaning in gesprek gingen over hoe je het afval in Almere kan omzetten in een heel mooi paviljoen op de Floriade. Almeers lokaal initiatief van Broedplaats de Steiger heeft hier vorm aan gegeven en kwam met het initiatief circuloco.

Vandaag is Circuloco meer dan alleen het paviljoen. Een plek waar veel lokale makers, kunstenaars en ambassadeurs zich hebben aangesloten bij een levendige community.

Er is veel interesse bij de bezoekers voor alle lokale producten van onze makers. Ze raken in ons paviljoen geinspireerd en daarna stuur ik ze door naar de merchandisewinkel van World of Delights op de Floriade, daar kunnen ze deze souvenirs kopen van een 20 tal lokale makers en ambachtslieden, geweldig toch!
Muriel van der Wal, initiatiefnemer van de showroom

Circuloco is eerst een paviljoen op de Floriade en daarna een Circulaire Hub op Broedplaats De Steiger in Almere.

Na de Floriade zal het circulaire paviljoen verhuizen naar steiger 66. Waar het paviljoen een circulaire hub zal worden van zo’n 1000 m2 groot.

Auteur

Afra Hendriks
Powered by Meaning

Ik combineer mijn passie voor marketing en communicatie met het werken aan een duurzame en circulaire wereld.