Social Impact Factory wordt B Corp

Feest! Naast Kirkman Company, Outside Inc en WorldStartup is nu ook de Social Impact Factory Utrecht een gecertificeerde B Corp geworden.

Tags Sociaal ondernemen B-Corp Vergaderlocaties SDG's
Auteur
Afra Hendriks

De Social Impact Factory bestaat nu 5 jaar en zet al vanaf het begin sociaal ondernemerschap centraal. Ze laten zien dat maatschappelijke doelstellingen hand in hand kunnen gaan met economische doelstellingen. Dat ze nu een #bcorp zijn betekent dat zij voldoen aan de hoge normen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en aansprakelijkheid vanB Lab.

Silvie van Mulukom, sales manager bij de SIF, leidde het aanmeldproces voor B Corp. We stelden haar hier 3 vragen over.

Wat was voor jullie de reden om je aan te melden voor B Corp- certificering?

We hadden al eerder het idee om ons aan te melden, maar zaten toen nog in de start-up fase. En in die fase was er nog weinig ruimte om hiermee aan de slag te gaan. We waren namelijk echt nog met het opstarten van de Social Impact Factory bezig. Inmiddels zijn we uit deze fase en kwam er ruimte om echt met B-corp aan de slag te gaan.

Omdat we bij de Social Impact Factory zowel sociaal ondernemerschap als commerciële doelen centraal stellen en hierin investeren, was het voor ons belangrijk dat we validatie kregen voor de inspanningen die we deden. We maken zelf duurzame keuzes en vinden het belangrijk om anderen te kunnen inspireren dit ook te doen.

De procedure om B Corp te worden dwong ons om in kaart te brengen waar we als organisatie staan en om doelen op te stellen voor de toekomst. Met succes, want nu kunnen we ook aan de buitenwereld laten zien dat we echt sociale, duurzame en commerciële doelen op nummer één hebben staan.

Heb je al veel aan het B Corp zijn gehad?

Alles moet overdraagbaar zijn en ook op papier worden vastgelegd. Dat deden we nog niet altijd. Doordat je de sociale doelstellingen in je statuten op moet nemen is er een stuk meer commitment voor de B Corp doelstellingen. 

Wat waren de succesfactoren voor de aanmeldingsprocedure?

Het is belangrijk om je collega’s mee te nemen in waar je mee bezig bent. Wij hebben een klein team en dat maakte het makkelijker. Veranderingen die nodig waren voor een duurzamer bedrijf werden meteen door het team omarmd en doorgevoerd.

Daarnaast is het super fijn dat je bij B Corp in een groep van gelijkgestemde bedrijven komt. In de online ”B hive” kun je contact maken met andere B corps of vragen stellen. Ik heb zelf ontzettend veel geleerd tijdens het hele traject over ons bedrijf, maar ook van andere bedrijven en de webinars die werden georganiseerd.

Wat zou je anderen aan willen raden die ook B Corp willen worden?

Als je als bedrijf echt gemotiveerd bent om aan de slag te gaan met duurzaamheid en sociaal ondernemen, dan geeft het assessment van B Corp meer inzicht in waar je nu staat. Inzicht in je sterke en zwakke punten die je weer helpen om doelstellingen op te stellen. Het traject duurde bij ons een jaar en is een tijdsinvestering. Mijn tip is om er elke week één of meerdere momenten voor te blokken in de agenda.

Als je nog niet weet of B Corp iets voor je is, dan kun je ook de SDG Action Manager invullen. Om te kijken of B Corp iets voor je is. Deze versie is laagdrempeliger en geeft een idee of je aan het B Corp assessment zou willen beginnen. Als je geen B Corp wilt worden, dan kun je je via deze manier ook laten testen op welk niveau je al met de SDG’s bezig bent binnen de organisatie.

En hoe nu verder?

We hebben nu concrete doelstellingen waarmee we als Social Impact Factory aan de slag kunnen, bijvoorbeeld om het waterverbruik te verminderen. Over 3 jaar is de volgende assessment en natuurlijk hopen we nog beter te scoren! En tot die tijd blijven we anderen inspireren en motiveren om ook hun business te verduurzamen. Want hoe meer bedrijven meedoen, hoe meer impact we met z’n allen maken.

Wil jij ook een volgende stap maken op het gebied van duurzaamheid of sociaal ondernemerschap en van anderen leren hoe dit te doen?

Kom een keer werken bij de Social Impact Factory in Utrecht en stuur een berichtje naar: [email protected]

Auteur

Afra Hendriks
Powered by Meaning

Ik combineer mijn passie voor marketing en communicatie met het werken aan een duurzame en circulaire wereld.