C-Bèta laat circulaire initiatieven in expositie

Twee keer per jaar biedt C-Bèta het podium aan ondernemers die een circulair product hebben. Een fysiek podium in C-Bèta waar elk half jaar een nieuw circulair thema wordt belicht.

Tags Vergaderlocaties Circulariteit Duurzaamheid
Auteur
Afra Hendriks

Twee keer per jaar biedt C-Bèta het podium aan ondernemers die een circulair product hebben. Dit doen zij in de Circular Spotlight. Een fysiek podium in C-Bèta waar elk half jaar een nieuw circulair thema wordt belicht.

Organisator: Marleen Smid

Start Circular Spotlight: 2018

Ten eerste: Wat is circulariteit? En waarom is het zo belangrijk?

Ik leg het altijd zo uit. Wij zijn gewend iets uit de grond te halen, er iets van te maken, te gebruiken en weer weg te gooien. Dit is de lineaire economie. Echter, grondstoffen worden schaarser en de bevolking neemt alleen maar toe. Op termijn is de lineaire economie dus niet haalbaar. We moeten toe naar een wereld waar afval niet bestaat. Afval wordt grondstof waar weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt en dat is de circulaire economie.

Welke rol speelt C-Beta bij circulariteit in Nederland?

C-Bèta is een ontmoetingsplek voor iedereen die is geïnteresseerd in duurzaamheid en circulariteit. In de exposities die er plaatsvinden laten we zien dat circulariteit nieuw en innovatief is met aansprekende designs. Doordat bezoekers de voorbeelden echt kunnen zien wordt circulariteit meer dan de theoretische verhalen over bijvoorbeeld grondstoffentekort en ketensamenwerking.

C-Beta zelf heeft een lange (circulaire) geschiedenis. In 1855 werd de Hoeve gebouwd, maar heeft in de jaren daarna gediend als landbouwloods, zorgboerderij en een korte periode als onderzoekslocatie voor verschillende Nederlandse universiteiten. Sinds 2018 is het één van de circulaire hotspots van Nederland waar circulair Nederland samenkomt.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de circular spotlight?

We hebben bij C-Beta een circulaire expositie waar grote corporates onderdeel van uitmaken. Maar we wilden ook kleinere ondernemers een kans geven om zich te laten zien. We creëerden een plek op locatie waar deze ondernemers hun circulaire producten konden tonen. De circulaire spotlight was geboren! Naast een fysieke plek geven we de ondernemers ook online zichtbaarheid door middel van online video’s op Social Media.  Om hun bereik nog verder te vergroten.

Wat kenmerkt de ondernemers van de circular spotlight?

Elk half jaar heeft de spotlight een ander thema. Aan de hand van dat thema vullen we de spotlight in. Voor de ondernemers een mooie kans om onder de aandacht te komen van een groot publiek. Het thema nu? Dat is ‘No Plastic, fantastic!’ met alternatieve producten voor plastic en producten gemaakt van plastic afval. Verschillende oplossingen, allemaal om ervoor te zorgen dat de berg plastic afval naar beneden gaat.

Wat brengt de circular spotlight ondernemers?

Inmiddels hebben meer dan 30.000 mensen C-Beta bezocht. Elke week hebben we gemiddeld 3 à 4 evenementen met een bereik van ca 40 tot 200 mensen per keer. Het publiek bestaat uit professionals die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en of al verdere stappen gezet hebben in de Circulaire Economie. Ook de bewoners van de omringende gemeentes komen langs, bijvoorbeeld tijdens de Week van de Circulaire Economie en andere bijeenkomsten. Door het werk van de ondernemers in C-Bèta tentoon te stellen komt hun werk direct in zicht bij de doelgroep.

Wat is je droom voor de circular spotlight?

Dat er op een dag geen circular spotlight meer nodig is. Dat klinkt misschien gek, maar dat zou betekenen dat de circulaire economie gewoon is en men de lineaire economie maar een raar fenomeen vindt.

Hoe kan ik mij opgeven voor de circular spotlight?

Je kunt je aanmelden door een bericht te sturen naar [email protected] en dan gaan we kijken of jouw product binnen het thema past.

Wie staan er nu in de circulaire spotlight?

Grownbio, Uppact, BE O Lifestyle, Coffee Based, Beat the bag en Brickbin.

Auteur

Afra Hendriks
Powered by Meaning

Ik combineer mijn passie voor marketing en communicatie met het werken aan een duurzame en circulaire wereld.